Kruiden kunnen beschouwd worden als onze natuurlijke apotheek. Zij fungeren als de olie die ons lichaam soepel en gezond houdt. Avenas maakt u bewust van de kwaliteiten en mogelijkheden die onze natuur te bieden heeft!

Fytotherapie, ofwel kruidentherapie, is het behandelen van gezondheidsklachten en ziekten met plantaardige middelen. Het middel kan één kruid zijn, maar het is ook mogelijk dat verschillende kruiden of planten samengevoegd worden om een beter effect te krijgen.

Door het gebruik van kruiden kunnen veel ongemakken op een effectieve en natuurlijke wijze opgelost worden. De natuur voorziet ons van alle middelen die nodig zijn om op deze aarde een goed bestaan te hebben. Veel van de natuurlijke kruidenkennis wordt niet meer in het dagelijkse leven toegepast. Avenas brengt de kruiden die we ter beschikking hebben terug tot leven.

Het zijn niet enkel de geteelde kruiden die goed zijn voor ons lichaam. Ook de wilde kruiden, beter bekent als onkruid, zijn een weldaad voor lichaam en geest. Deze kruiden groeien overal om ons heen en toch gebruiken we ze bijna nooit! Door kruiden regelmatig op het menu te zetten zullen vele welvaartsongemakken zich minder laten zien of geheel van het toneel verdwijnen. Naast verse kruiden kan men ook zeer effectief gedroogde kruiden, kruidenoliën, kruiden tincturen of etherische olie van kruiden  gebruiken. 

Om iets meer te weten te komen over wat een kruid u kan brengen, zullen wij hieronder enkele kruiden uitlichten. Er zullen regelmatig nieuwe kruiden bijkomen, dus neem af en toe eens een kijkje!

Brandnetel – Urtica Dioica

De brandnetel is rijk aan geneeskrachtige stoffen, die de totale stofwisseling gunstig beïnvloeden. Dit kruid is uiterst geschikt voor een voor- en najaar kuur mee te doen. De brandnetel bezit urinedrijvende, ontwaterende en stofwisseling stimulerende eigenschappen en is daarom een zeer bruikbare plant ter ondersteuning van reuma, jicht en lever- en galblaasklachten. Eén van de bekendste producten waar brandnetel in verwerkt wordt is de brandnetelthee. Verder kan de brandnetel goed gebruiken in salades, soepen of aardappelmoes. Volgens Hildegard von Bingen kunnen brandnetels vermengd met olie zelfs het geheugen verbeteren.

 

Paardenbloem – Taraxum Officinale

De paardenbloem behoort tot een van de belangrijkste ontgiftende en urinedrijvende planten. De jonge blaadjes kunnen in salades gebruikt worden en zijn zo een ideaal middel voor bloed reinigende kuren. Een geweldige plant om een ontslakkingskuur te doen. Wortels, blad en bloem dragen allen bij tot het welzijn van de mens. In het voorjaar kan men paardenbloemhoning maken van de prachtige gele bloemen die dienen als natuurlijke zoetstof. Verder kan de bloem het hele jaar gebruikt worden in de keuken voor op de pannenkoeken, in de thee, in winterse siropen of in andere lekkere zoete gerechten.

 

Tijm – Thymus Vulgaris

Deze sterk geurende keukenplant is een gemakkelijk kruid voor in iedere tuin. Een kruid ideaal om toe te voegen aan vette spijzen. De inhoudstoffen van tijm zijn uiterst effectief tegen darmbacteriën. Verder heeft Tijm krampstillende, slijmoplossende, urinedrijvende en spijsvertering bevorderende eigenschappen. Ook wordt het kruid in vele hoestdrankjes verwerkt. Wanner u Tijm regelmatig toevoegt aan soepen en gerechten zal het immuunsysteem versterkt worden.